Praktyczna kuchnia, czyli jaka?

Praktyczna kuchnia, czyli jaka?

Ergonomicznie przemyślane rozmieszczenie mebli kuchennych, funkcjonalne wypełnienie i dobrze zorganizowane przechowywanie – to chyba to, co wielu uważa za wygodną kuchnię.

Współcześni producenci sprzętu kuchennego i mebli oferują wiele gotowych rozwiązań mających na celu ułatwienie pracy gospodyni – przydatne gadżety, organizery do przechowywania, praktyczną aranżację przestrzeni wewnętrznej zestawu słuchawkowego itp. O praktycznych pomysłach i ciekawych atrybutach wygodnej kuchni porozmawiamy dalej.

Wygodna kuchnia koniecznie zawiera co najmniej 3 elementy:

  1. prawidłowy układ zgodnie z zasadą trójkąta roboczego;
  2. przemyślane przechowywanie;
  3. funkcjonalne miejsce do pracy na i nad blatem.

Kompetentny układ kuchni

Wybór układu często zależy od możliwości lokalu – powierzchni, cech architektonicznych itp. Ale istnieje uniwersalna zasada, która pomoże ci wybrać najwygodniejszą opcję w każdej sytuacji – zasada trójkąta roboczego. Według niego możliwe jest zorganizowanie przestrzeni roboczej w kuchni w taki sposób, aby jak najbardziej zaoszczędzić czas podczas procesu gotowania, unikając niepotrzebnych ruchów między lodówką, kuchenką i zlewem. W przypadku małej kuchni optymalny byłby układ kątowy lub liniowy.

W przypadku przestronnych pomieszczeń odpowiedni jest dowolny układ. Ale przy wszystkich jego możliwościach nie można nie wykorzystać szansy na zorganizowanie pięknej i funkcjonalnej kuchni na wyspie lub w kształcie litery U.

W dużej kuchni można zainstalować szafki kolumnowe i wbudować w nie sprzęt AGD.

Wbudowana kuchenka mikrofalowa i piekarnik na wysokości klatki piersiowej są wygodniejsze w użyciu niż te, które znajdują się pod blatem. W tym drugim przypadku trzeba się schylić, aby sprawdzić gotowość naczynia lub go wyciągnąć.

Projektując kuchnię pamiętaj też o kilku zaleceniach dotyczących odległości:

  • między lodówką a płytą grzewczą/piekarnikiem – co najmniej 15-20 cm;
  • między zlewem a piecem – co najmniej 50 cm;
  • w przejściach między meblami – co najmniej 1,2 m.

Szafki do napełniania, przechowywanie

W tej kwestii ważna jest nie tylko pojemność zestawu kuchennego, ale także kompetentna organizacja przechowywania. Nawet w dużej kuchni może stale brakować miejsca, jeśli wybierzesz niewłaściwą zawartość wnętrza. W przypadku małych pomieszczeń ten problem jest podwójnie istotny.

Aby ułatwić poruszanie się po świecie ergonomii, postępuj zgodnie z kilkoma prostymi zasadami poniżej.

Dolne szafki

Dolne moduły przeznaczone są do przechowywania ciężkich przedmiotów – garnków, patelni oraz sprzętu do zabudowy – zmywarek, pralek. Jeśli istnieje możliwość wbudowania piekarnika i kuchenki mikrofalowej na wysokości klatki piersiowej, należy preferować tę opcję instalacji. Zadbaj o optymalną wysokość dolnych szafek. Dzięki regulowanym nóżkom można ustawić je na żądanym poziomie.

Przy organizacji niższej kondygnacji jest kilka wskazówek, które sprawią, że kuchnia będzie wygodniejsza.

  • Szafki z szufladami są wygodniejsze, niż szafki z półkami.

Szafki z szufladami są droższe, niż moduły z półkami, ale jeśli istnieje możliwość nie oszczędzania ze względu na wygodę, to wybór na pewno nie zawiedzie.

  • Skorzystaj z narożnika do przechowywania w kształcie litery L, wprowadzając do niego „inteligentny zakątek”.

W szufladach pod blatem przechowywane są najpotrzebniejsze i najczęściej używane przedmioty – sztućce, noże, krajalnice do warzyw itp. Możesz wyciągnąć szufladę na całą długość i szybko znaleźć to, czego potrzebujesz. W szafie z półkami to, czego potrzebujesz, może znajdować się w odległym kącie.

  • Wybierz niestandardowe organizery do wewnętrznego wypełnienia szafek. Takie organizery racjonalnie zorganizują przechowywanie i zwolnią miejsce w miejscu pracy.
  • Oprócz zwykłej tacy na widelce i łyżki istnieje wiele innych ciekawych rozwiązań.
  • Pudełka na butelki są wygodne do przechowywania butelek olejków, słoików z przyprawami, sosów, octu.

Górne szafki

Szafki górne przeznaczone są do przechowywania lekkich przedmiotów oraz tego, co zawsze powinno być pod ręką – zbóż, przypraw i innych artykułów spożywczych. Do przechowywania materiałów sypkich lepiej jest używać oddzielnych pojemników o tym samym kształcie. Aby nie pomylić słoików, możesz je pięknie podpisać.

Suszenie tradycyjnie znajduje się w górnej szafce nad zlewem. Jeśli planujesz od razu postawić talerze i kubki na górze w szafce podczas zmywania naczyń, upewnij się, że szafka otwiera się wygodnie, aby nie uderzyć się o nią głową. Wysokość szafek górnych powinna kierować się wzrostem gospodarstwa domowego.

Pytanie, czy otwierać półki, pozostaje kontrowersyjne. Z jednej strony pozwoli ci to szybko zabrać to, czego potrzebujesz podczas gotowania. Z drugiej strony otwarte półki wymagają częstszego czyszczenia.

Szafki do małej kuchni

Otwarte półki pozwalają wizualnie rozładować kuchnię, co będzie świetnym rozwiązaniem dla małej, ciasnej przestrzeni. Aby taka kuchnia nie wydawała się zagracona, należy zadbać o wygląd naczyń, które będą przechowywane na otwartej przestrzeni.

Innym rozwiązaniem dla małej powierzchni są przeszklone szafki górne. Będą wyglądać wizualnie lżej. Ale tutaj również warto zwrócić uwagę na piękny wygląd naczyń, który będzie widoczny za drzwiami gabloty.

„Pusty” blat

Na szynach i na blacie możesz zostawić to, co jest używane na co dzień do gotowania. Często można znaleźć kuchnie z zagraconym miejscem pracy. Jeśli na blacie jest dużo nadmiaru, nie będzie wystarczająco dużo miejsca na krojenie jedzenia. Takiej kuchni nie można już nazwać wygodną.

Zasady praktycznego blatu:

  • Wykorzystaj w pełni przestrzeń na blacie.
  • Zawieś chemię gospodarczą, gąbki, szmaty na szynach w obszarze nad zlewem.
  • W pobliżu pieca na szynach możesz powiesić słoiki z najczęściej używanymi przyprawami – sól, pieprz.
  • Dopuszczalne jest instalowanie na blacie ponadgabarytowych, lekkich urządzeń – czajnika, tostera, małego ekspresu do kawy.

Często na blacie instalowana jest kuchenka mikrofalowa. Czasami jest to niezbędny środek w małych kuchniach. Zalecamy korzystanie z tego miejsca tylko w skrajnych przypadkach, ponieważ kuchenka mikrofalowa pochłania większość powierzchni roboczej. Najlepiej wymyślić na to miejsce już na etapie planowania – zbuduj go w dolnej szafce, w piórniku lub powieś na rogach nad blatem.

Previous Nowa część parku miejskiego prawie gotowa
Next Z jakich potraw słyną Niemcy?

Może to Ci się spodoba

Projektanci mody widzą potencjał w krakowskim rynku

W prestiżowej lokalizacji Krakowa powstał multibrandowy showroom, który jest pierwszą tak dużą inwestycją projektantów na tamtejszym rynku. Solna 1 ma być miejscem, gdzie dostępne będą kolekcje znanych projektantów i marek, jak

Jak pozbyć się cellulitu?

Cellulit to zmiana skórną, którą potocznie nazywa się pomarańczową skórką. Powoduje on nie tylko nieestetyczny wygląd, ale może też przyczynić się do powstawania cukrzycy. Problem ten dotyka niemal 80 %

Odwyk alkoholowy – na czym on polega?

Uzależnienie od alkoholu można śmiało nazwać plagą naszych czasów. Samodzielne radzenie sobie z uzależnieniem od alkoholu jest bardzo trudne, można wręcz powiedzieć niemożliwe. Tylko prowadzony przez terapeutów i lekarzy odwyk

Weronika Rosati: nie kupuję kompulsywnie

Gwiazda twierdzi, że do zakupów odzieżowych podchodzi strategicznie. Woli kupić mniej ubrań, ale za to lepszej jakości. Często czeka również na sezonowe przeceny. – Na pewno nie kupuję kompulsywnie, moje zakupy są

Macademian Girl: Kolor nas wyróżnia

Kiedy mamy gorszy dzień, załóżmy na siebie coś kolorowego, a dzięki temu poprawimy sobie nastrój i zmienimy sposób postrzegania siebie przez otoczenie – radzi Macademian Girl. Blogerka zachęca do tego, by przełamywać

Leczenie alkoholizmu – na czym polega

Alkoholizm jest często postrzegany jako nałóg, z którym możesz sobie poradzić samodzielnie. W rzeczywistości jest to poważne uzależnienie, które wymaga leczenia. W ludzkim organizmie endogenny alkohol jest produktem przemiany materii,

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to comment this post!

Zostaw odpowiedź